Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών  Γενικής Παιδείας της Β΄ Λυκείου «Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος» προγραμματίστηκε διδακτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού την Τρίτη 21/11/2023. Αριθμός μαθητών/τριών: 60 (+4 καθηγητές συνοδοί). Ώρα αναχώρησης από το σχολείο: 8.30, ώρα άφιξης στον Κεραμεικό: 10.00.

Σκοπός : Ανθρωπιστικός/ παιδευτικός / βιωματικός (αφόρμηση: «Περικλέους Επιτάφιος» Θουκυδίδης )

Στόχοι :

  • Πνευματικός/ιδεολογικός : ανάκληση γνώσης, επαφή και εξοικείωση των μαθητών με ιδέες και αξίες π.χ Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη και τους εκφραστές  τους.
  • Ιστορικός/πολιτισμικός : ενημέρωση για ιστορικά, πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής και της εποχής. Αναφορά στον εμψυχωτικό λόγο/δημηγορία του Περικλή προς τους Αθηναίους πολίτες.  Οι μαθητές έρχονται σ επαφή με διαχρονικές αξίες όπως: αγάπη για την πατρίδα, ομοψυχία, τόλμη, γενναιότητα, οικογένεια, δόξα, υστεροφημία, τιμή και αξιοπρέπεια. Οι μαθητές πληροφορούνται για το πολιτικό και πολιτιστικό θαύμα που συντελέστηκε στην Αθήνα.
  • Ηθικός:  Μορφές ανώτερου ήθους δρουν στη συνείδηση των μαθητών ως πρότυπα για θετικό παραδειγματισμό – ορθό κοινωνικοπολιτικό ήθος. Το έργο «κτήμα ες αεί».
  • Δυνατότητα εκφώνησης αποσπασμάτων του λόγου από μαθητές.
  • Δυνατότητα παρουσίασης εργασιών από τους μαθητές  μέσω της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου και της αυτενέργειας.

Οι διδάσκουσες

Διδακτική επίσκεψη στον Κεραμεικό
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς